Wednesday, September 3, 2014

Novel terbitan penulisan2u bulan september 2014




SAYANG TAK DIKENANG


Pertemuan yang tidak disengajakan sewaktu pesta buku di PWTC telah menemukan AYU IZZHANI dan RAQIB. Tidak semena-mena Ayu menjadi „tunang‟ sementara Raqib ketika lelaki itu diserang oleh CAMELIA.

“Listen, I’m so sorry sebab babitkan awak dalam hal ni. Tapi saya dah tak ada idea lagi... Saya dah tak ada idea nak elakkan diri saya daripada bertunang dengan dia...” – Raqib.


“Sepatutnya awak tak boleh babitkan saya macam tu aje. Macam mana kalau lepas ni dia serang saya?” – Ayu Izzhani.

“Saya kan ada... Awak jangan risau...” – Raqib.


Namun pada saat Ayu berjumpa dengan „tunangan‟nya itu, sahabat sejatinya, HATTIN juga bertemu dengan pilihan hati, TAFZANI setelah hampir beberapa tahun hati Hattin tidak dihuni gara-gara peristiwa hitam yang membuatkan hatinya bernanah.


“I nak tanya you satu soalan boleh tak?” – Tafzani.


“Soalan apa? Kalau tak penting, tak perlulah tanya.” – Hattin.


“You dah berpunya ke?” – Tafzani.


“Kenapa you nak tahu sangat?” – Hattin.


“Saja-saja... manalah tahu kalau-kalau I boleh masuk line ke?”


Dan musim bunga mula mekar dalam hati Hattin. Namun langit tidak selalunya cerah. Ada sesuatu yang berlaku sehingga membuatkan episod kebahagiaan dua sahabat ini berubah kepada suatu peristiwa yang penuh duka dan tragis!
Pada masa yang sama, ERICK yang selama ini menyukai Ayu Izzhani datang menagih janji dan

Raqib yang disayangi Ayu Izzhani mula membuat onar. Sementelah pula Tafzani seakan-akan mempunyai agenda yang tersembunyi sehingga menyebabkan renggangnya hubungan persahabatan di antara Ayu Izzhani dan Hattin. Bertahankah hubungan persahabatan itu? Dan apakah sebenarnya yang disembunyikan oleh Tafzani? 


PEWARIS TAKHTA CINTA

Kerana cinta papanya, Tan Sri Syed Umar yang tidak kesampaian, SYED ARYAN HAIDAR menjadi galang ganti. Dia mengahwini WAFIYA KHADEEJA hanya untuk memenuhi permintaan terakhir papanya demi menyambung sebuah cinta yang terhalang suatu ketika dulu. Nak kata benci, dia tak rela untuk melepaskan gadis itu pergi. Nak kata sayang, Syed Aryan tidak kesah apabila mamanya memperlakukan gadis itu seperti bola. Kerana menjunjung amanah yang diberi, Wafiya didera mental dan fizikal.

“Perempuan macam kau tak layak mendapat hormat aku. Dan kau tak boleh jatuh cinta dekat mana-mana lelaki termasuk Muzamil dan Haq. Kalau aku nampak kau dengan mana-mana lelaki, tahulah nasib kau.” - SYED ARYAN HAIDAR

“Baiklah. Saya takkan jatuh cinta dengan sesiapa pun termasuk tuan.” - WAFIYA KHADEEJA

Namun, masa berlalu dengan pantas. Rasa yang mula mekar dalam hatinya menyebabkan Syed Aryan tidak sanggup berpisah dengan gadis itu. Tetapi dendam Puan Sri Sharifah Mastura menghalang rasa itu. Dek tidak sanggup melihat isterinya menjadi mangsa dendam mamanya, Syed Aryan terpaksa berkorban. Ya, berkorban meskipun dia terpaksa menerima kebencian gadis itu!

“Abang tahu Fiya banyak terluka dengan apa yang berlaku. Tapi percayalah sayang, apa yang abang buat adalah untuk Fiya...” - SYED ARYAN HAIDAR

“Lepas tuan dapat apa yang tuan nak, tuan tinggalkan saya seorang diri. Tuan biarkan saya kena halau macam kucing kurap dengan Puan Sri. Itu yang tuan kata tuan lakukan semuanya untuk saya?! Sudahlah, Tuan Ary. Kisah kita dah tamat. Tuan baliklah ke dunia tuan. Jangan ganggu saya lagi.” - WAFIYA KHADEEJA

Mereka disatukan kerana harta, mereka berpisah kerana cinta. Mampukah Syed Aryan meraih kembali cinta Wafiya? Janji Syed Aryan tidak akan pernah berubah meskipun dia harus membuat satu pilihan yang sukar... Menjadi pewaris cinta ataupun pewaris harta? 


Sudah baca Harap balas ye. Love you more.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...