Monday, September 1, 2014

September exam coming soon :)


Dah lama sungguh tak menjengah ke blog sendiri... berhabuk betul....hehe.... sampaikan email dan password sendiri boleh lupa... email ok lagi.... password terus tak ingat... nampak sangat dah lama tak singah blog sendiri.... 

Ahhh....exam hampir dekat. Okay, rasa gementar tahap 100%. Asal tiba saja time exam,semua yang diingat, boleh hilang. Ahh.. Tak nak berlaku lagi macam mid year exam punya. I feel so afraid and yes I need supported from you all. And so, sebelum exam tiba, what should I prepare first supaya saya tak rasa nervous?

*Tarik nafas. Hembus*  Okay. Think positive. You can do it. wish me goodluck and dipermudahkan semuanya :) amin~ <3



dibawah ni akan saya bagi tip2 for exam nanti... alahai, ada hati nak sharing tip2 bagai.. diri sendiri pun alum terror lagi :P 

tips for exam:

-- belajar biar sempoi .. jangan stress yang penting masa dalam kelas kena fokus apa yang cikgu ajar.ingat, jawab apa yg ditanya, bukan jawab apa yg kita tahu.. tp kalau dah taktahu nak jawab apa, hentam je.. jangan tinggal kosong.

 --study 2 minggu sebelum exam je, which means, sebelum tu and selepas tu, tak amik pusing pasal study2 ni :D

-- slalu study time malam or whenever sunyi sepi , pagi ke, tengah malam ke, petang ke whatever la, as long as masa tido cukup 6 jam, tak kisah pukul berapa..

-- as for chapters,  selalunya study half of the chapters je sebab biar betul2 faham sesetengah daripada betul2 tak faham semua..(even belajar pun tak leh tamak nak kaut sume :D)

--think positively..usaha..jangan segan bertanya .. dan tawakal.. doa beterusan dan restu mak ayah itu yang melancarkan lagi insyaallah :)

--faham daripada hafal. Ingat keywords penting. Kadang2 sbb kita ingat keyword kita bole elibrate. Kalau calculation, aku sarankan berguru dengan orang yang terer. Otherwise buat latihan sendiri. Tak pun tanya guru

    --jangan cepat menyerah selagi kite masih kuat…. selagi 2 kita berusaha


     Don't aim for success if you want it; just do what you love and believe in, and it will come naturally.
    - David Frost -



    Sudah baca Harap balas ye. Love you more.

    1 comment:

    Mama Myja said...

    Selamat menempuhi exam yg akn datang. Salam perkenalan...

    www.mamamyja.com

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...